۲۱ تیر ۹۷

بورت، طرز استفاده و کاربردهای آن در آزمایشگاه شیمی

بورت وسیله ای شیشه ای به صورت لوله دراز و باریک است که در انتهای زیری آن، محلی برای خارج شدن محلول وجود دارد. بورت معمولا برحسب میلی لیتر درجه بندی و هر میلی لیتر نیز معمولا خود به ده قسمت برابر تقسیم می شود. بورت در اندازه گیری حجم مایع ها به کار می رود.

طرز استفاده از بورت

شیر شیشه ای بورت را همواره باید با انگشت های دست چپ گرفت و باز و بسته کرد. برتری این کار در این است که شیر به طرف داخل فشرده می شود و از شل شدن آن و چکه کردن مایع از بورت جلوگیری می کند؛ درصورتی که با گرفتن شیر بورت با دست راست، شیر به تدریج به طرف بیرن کشیده می شود و احتمال دارد محلول از بورت چکه کند.

نکات استفاده از بورت

هنگام استفاده از بورت باید آن را شست. برای شستن آن به ترتیب از آب داغ، آب و صابون و سولفوکرومیک (مخلوطی مناسب از دی کرومات پتاسیم و اسید سولفوریک) استفاده می شود.

نشانه تمیز شدن بورت این است که قطره های آب به جداره داخلی آن نچسبد.

پس از شستن بورت ابتدا باید آن را با آب معمولی آب کشید و سپس با آب مقطر، کُر داد.

با این عمل محلول قبلی از بورت خارج می شود، اما برای خارج کردن آب مقطر آغشته به جدار داخلی بورت، باید آن را یکبار با محلول مورد آزمایش نیز کر داد.

بیرون بورت را باید با دستمال تمیز خشک کرد. این عمل به بهتر خوانده شدن درجه های بورت کمک می کند.

باید توجه داشت که هنگام پر کردن بورت، لوله‌ی باریک پایین بورت (پس از شیر بورت) کاملا پر از مایع بوده و حباب هوا نداشته باشد.

اگر بورت دارای شیر شیشه ای است، با باز و بسته کردن ممکن است حباب هوا خارج نشود.

در این صورت، برای خارج کردن حباب هوا باید نوک باریک بورت را در داخل مایع گذاشت و شیر بورت را باز کرد و با مکیدن از دهانه بالایی بورت، قسمت باریک آن را از مایع پر کرد.

منبع: کمولوژی

بورت، طرز استفاده و کاربردهای آن در آزمایشگاه شیمی
:
امتیاز : 3.3 تعداد رای : 6

این مطلب مفید بود؟ 4 2  

مطالب مرتبط

نظر بدهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سوالات مرحله اول المپیاد شیمی

فهرست وسایل آزمایشگاه شیمی

سوالات مرحله دوم المپیاد شیمی